sustainability and Julia Hailes

Πληροφορίες για την Αειφορία από μια διάσημη Βρετανίδα συγγραφέα και περιβαλλοντολόγο Julia Hailes

Σήμερα, έχουμε μια πολύ σημαντική καλεσμένη στη γωνιά του blog μας - τη Julia Hailes. Είναι διάσημη Βρετανίδα συγγραφέας και περιβαλλοντολόγος, έχοντας γράψει ή συν-γράψει 9 βιβλία, συμπεριλαμβανομένου του περίφημου «Green Consumer Guide» που πούλησε πάνω από 1 εκατομμύριο αντίτυπα. Κάνει ομιλίες σε πολλές διαφορετικές εκδηλώσεις και εκστρατείες για την ευαισθητοποίηση σχετικά με περιβαλλοντικά ζητήματα. Είχαμε μια πολύ ωραία συνέντευξη μαζί της για το πώς ξεκίνησε την καριέρα της, τις δράσεις και τα έργα της που σχετίζονται με την καθαρή ενέργεια, πώς συνάντησε το TESUP και πώς μπορούμε να συνεργαστούμε μαζί της. Ας ξεκινήσουμε!

Γεια σου Τζούλια, είμαστε πολύ χαρούμενοι που έχουμε αυτή τη συνέντευξη μαζί σου. Ευχαριστούμε που ήρθατε μαζί μας. Ας ξεκινήσουμε με την πρώτη μας ερώτηση: Είμαστε περίεργοι για το πώς ξεκινήσατε την περιβαλλοντική σας καριέρα. Τι σας έκανε να κινηθείτε προς αυτή την κατεύθυνση και πώς ξεκίνησε το ταξίδι σας;

Υπήρξε μια κομβική στιγμή που με έκανε να σκεφτώ ότι έπρεπε πραγματικά να κάνω κάτι. Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, πήγα στη Νότια Αμερική και βρέθηκα στη Δυτική Βραζιλία, στο Μάτο Γκρόσο. Είναι ένα υπέροχο μέρος του κόσμου με δάση και υγροτόπους - και συνεργάζεται με την άγρια ​​ζωή.

Αλλά καθώς στεκόμουν και κοιτούσα τα τροπικά δάση που απλώνονταν σε απόσταση, άκουσα τον ήχο των αλυσοπρίονων και συνειδητοποίησα ότι η ισπανική οικογένεια με την οποία έμενα έκοβε το δάσος. Αυτό ήταν ο καταλύτης για να γίνω περιβαλλοντολόγος - και συγκεκριμένα, ώθησε την αποστολή μου να σώσω τα τροπικά δάση.

Αυτό ήταν στις αρχές της δεκαετίας του '80 - τώρα βρισκόμαστε στο 2023 και το κάνουμε ακόμα. Ακόμη και σε ένα πρόσφατο ταξίδι, έπρεπε στην Ινδονησία, μπορούσα να δω ανθρώπους να καίνε τη βλάστηση και μου ραγίζει την καρδιά. Η καταστροφή είναι τεράστια και έχει τεράστιες επιπτώσεις στην κλιματική αλλαγή και τη βιοποικιλότητα.

Είναι όντως φρικτό, και είναι τόσο σημαντικό να έχεις όσο το δυνατόν περισσότερους παθιασμένους περιβαλλοντολόγους σαν κι εσένα για να αλλάξει η κατάσταση. Στον σημερινό κόσμο, υπάρχουν πολλοί διάσημοι όροι όπως η βιώσιμη ζωή και το να είσαι φιλικός προς το περιβάλλον. Με δικά σας λόγια, μπορείτε να εξηγήσετε τι σημαίνει βιώσιμη ζωή και πώς πρέπει να ενεργούν οι άνθρωποι για να έχουν έναν βιώσιμο τρόπο ζωής;

Σήμερα, η αειφορία έχει γίνει μια πολύ κοινή λέξη, αλλά όταν ξεκίνησα για πρώτη φορά ως περιβαλλοντολόγος το 1986 δεν ήταν ευρέως κατανοητό. Με απλά λόγια, πρόκειται για το να μπορείς να ζεις χωρίς να καταναλώνεις περισσότερους πόρους από αυτούς που μπορεί να παράγει ο πλανήτης και να συνεχίζει να παράγει για πάντα. Δυστυχώς, δεν το κάνουμε αυτό για πολύ καιρό.

Πρέπει να βάλουμε τα πράγματα πίσω. Σήμερα, δεν έχει να κάνει τόσο με τη βιωσιμότητα, αλλά η εστίαση είναι στην αναγέννηση - πώς μπορούμε όχι μόνο να σταματήσουμε να καταστρέφουμε αυτά που έχουμε, αλλά κυρίως να επαναφέρουμε αυτά που χάσαμε.

Όταν οι άνθρωποι ρωτούνται για τις περιβαλλοντικές ενέργειες που κάνουν, αναφέρουν συχνά την ανακύκλωση. Αλλά, εάν πρόκειται να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα που σχετίζονται με τη σπάταλη κοινωνία μας, πρέπει να μειώσουμε την ποσότητα των απορριμμάτων που παράγουμε, να χρησιμοποιήσουμε ανακυκλωμένα προϊόντα, να αντικαταστήσουμε τα προϊόντα με υπηρεσίες και πολλά άλλα. Αυτό περιγράφεται συχνά ως η φύση της αντιγραφής της «κυκλικής οικονομίας» όπου δεν υπάρχουν απορρίμματα.

Συμφωνώ απόλυτα μαζί σας, δεν πρέπει να εστιάσουμε μόνο στη βιωσιμότητα, αλλά θα πρέπει επίσης να επικεντρωθούμε στην αναγέννηση. Μπορείτε να μας πείτε για τις ενέργειες που κάνετε στο σπίτι;

Θα ήθελα να αναφέρω μερικά πράγματα με τα οποία μπορεί να μην είστε εξοικειωμένοι αντί για κάποια προφανή πράγματα που κάνουν πολλοί άλλοι άνθρωποι.

Αλλά πριν από αυτό, ένα σημαντικό πράγμα που πρέπει να κατανοήσουμε είναι η σημασία αυτού που κάνουμε για να στείλουμε ένα μήνυμα στην κυβέρνηση και τις επιχειρήσεις σχετικά με τις προτεραιότητές μας - και τι θέλουμε να αλλάξουμε. Αυτό ήταν ένα πολύ βασικό μέρος του αρχικού μας βιβλίου Green Consumer Guide - συσπειρώνοντας το ευρύ κοινό και ωθώντας τις εταιρείες να αλλάξουν αυτό που έκαναν. Από αυτή την άποψη, ήταν απίστευτα επιτυχημένη.

Το 1987, όταν τηλεφώνησα για πρώτη φορά στα σούπερ μάρκετ για να ρωτήσω για τις πράσινες πολιτικές τους, δεν ήξεραν για τι μιλούσα. Μόλις ένα χρόνο αργότερα, μετά τη δημοσίευση του The Green Consumer Guide, τους τηλεφώνησα ξανά για να τους ρωτήσω τι κάνουν - και όλοι είχαν προσλάβει κάποιον για να αναλάβει ηγετικό ρόλο σε θέματα βιωσιμότητας. Ουάου. Αυτό ήταν ένα σαφές σημάδι ότι γνώριζαν ότι οι «πράσινοι καταναλωτές» ήταν πελάτες τους και τους άκουγαν.

Εντάξει, εδώ είναι μερικά από τα πράγματα που κάνω. Για αρχή, έχω γίνει ένας πολύ δραστήριος τουρίστας. Δεν έχω εντελώς χαλαρωτικό χρόνο στις διακοπές γιατί προκαλώ τα ξενοδοχεία σχετικά με το τι συμβαίνει με τα λύματα τους και τι κάνουν όσον αφορά τη διατήρηση ή πού βάζουν τα σκουπίδια τους.

Χρησιμοποιώ λαμπτήρες LED, ανακυκλώνω οτιδήποτε μπορώ να ανακυκλώσω και προσπαθώ να χρησιμοποιώ ανακυκλωμένα προϊόντα όσο περισσότερο μπορώ. Δίνω πολλά πράγματα στο Facebook Marketplace ή σε τοπικά φιλανθρωπικά καταστήματα, κάθε φορά που βγάζω κάτι σκέφτομαι οποιονδήποτε πιθανό τρόπο να το χρησιμοποιήσει κάποιος άλλος. Έχουμε ηλεκτρικό αυτοκίνητο και χρησιμοποιούμε ηλεκτρικά ποδήλατα. Και, δίνουμε στο κατοικίδιό μας τροφή που παρασκευάζεται με έντομα, η οποία έχει πολύ χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα από τις τροφές με βάση το κρέας.

Επομένως, υπάρχουν μερικά πράγματα που κάνουμε ως οικογένεια, αλλά το τελευταίο για το οποίο θα ήθελα να μιλήσω είναι η επένδυση και η φιλανθρωπική προσφορά. Ο μικρότερος γιος μου έχει αναλάβει τη διαχείριση της σύνταξής μου με επίκεντρο αυτό που ονομάζεται επένδυση ESG (Περιβαλλοντική, Κοινωνική, Διακυβέρνηση). Στο φιλανθρωπικό μέτωπο, έχω εγγραφεί στο Global Returns Project, το οποίο είναι μια εξαιρετική πρωτοβουλία που ενθαρρύνει τους ανθρώπους να δωρίσουν ένα πολύ μικρό ποσοστό των συνολικών επενδύσεών τους σε «καλύτερους στην κατηγορία» κλιματικούς οργανισμούς. Ένα που απολαμβάνω ιδιαίτερα να υποστηρίζω είναι το Client Earth, το οποίο υποστηρίζει τους δικηγόρους που επιβάλλουν τους περιβαλλοντικούς νόμους και βοηθούν τις κυβερνήσεις να αναπτύξουν αποτελεσματικές περιβαλλοντικές πολιτικές.

Έχω επίσης εγγραφεί σε έναν οργανισμό που ονομάζεται «Give as You Live». Σημαίνει ότι για τις περισσότερες αγορές που κάνω online μπορώ να κάνω δωρεά σε φιλανθρωπικό ίδρυμα της επιλογής μου. Είναι ένα από εκείνα τα πράγματα που μόλις το ρυθμίσετε δεν απαιτεί περαιτέρω ενέργεια, αλλά προσθέτει σε αυτά που μπορείτε να συνεισφέρετε. Νομίζω ότι πρέπει να γράψω ένα blog για όλους τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους μπορείτε να επενδύσετε ή να κάνετε δωρεές για να υποστηρίξετε τον πλανήτη. 🙂

Είσαι μια καταπληκτική περιβαλλοντική πρωτοπόρος, Τζούλια, υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα που όλοι μας πρέπει να μάθουμε από σένα. Μας είπατε για τις δράσεις σας για τη βιωσιμότητα και το περιβάλλον. Τι γίνεται με το σύστημα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο σπίτι; Ποια είναι η τρέχουσα κατάστασή του και πώς θα θέλατε να το επεκτείνετε περαιτέρω;

Είχαμε εννέα χρόνια οικοδομικές εργασίες στο σπίτι μας στο Ντόρσετ, οι οποίες περιελάμβαναν την πλήρη ανακαίνιση κάποιων παλαιών αγροτικών κτιρίων και τη δημιουργία ενός συγκροτήματος. Στη διαδικασία να το κάνουμε αυτό, εγκαταστήσαμε 3 παρτίδες ηλιακών συλλεκτών, μια αντλία θερμότητας πηγής αέρα και δύο διαφορετικούς τύπους θερμοστατικών χειριστηρίων.

Η πραγματική πρόκληση με την τεχνολογία γύρω από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι ότι συνεχώς βελτιώνονται και είναι αρκετά δύσκολο να γνωρίζουμε πότε να κάνουμε το άλμα και να τις ανεβάσουμε γιατί τον επόμενο χρόνο θα υπάρξουν πιθανώς νέες που θα σας προσφέρουν περισσότερη ενέργεια με λιγότερο κόστος. Αλλά πήραμε το ρίσκο και βάλαμε ηλιακούς συλλέκτες 10 kW και μια αντλία θερμότητας πηγής αέρα για τη θέρμανση του νέου μας μεγάλου κτιρίου μέσω της ενδοδαπέδιας θέρμανσης. Η αντλία θερμότητας πηγής αέρα είχε μικτή επιτυχία επειδή δεν είχε ρυθμιστεί σωστά και εξακολουθούμε να προσπαθούμε να τη διορθώσουμε.

Ένα βασικό μέρος της πρόκλησης με αυτά τα πράγματα είναι η οικοδόμηση ενός συστήματος που είναι πραγματικά ενσωματωμένο. Παρόλο που γνωρίζω αρκετά αυτά τα πράγματα, εξακολουθώ να αντιμετωπίζω πολλές τεχνικές προκλήσεις. Διαφορετικές εταιρείες θα προτείνουν τα προϊόντα τους, αλλά δεν είναι εύκολο να συνδυάσετε όλα τα διαφορετικά εξαρτήματα και να τα κάνετε να λειτουργούν απρόσκοπτα. Ακόμη και όταν έχετε εγκαταστήσει την τεχνολογία, πρέπει να λάβετε αποφάσεις σχετικά με τον προμηθευτή ενέργειας, σε ποια τιμολόγηση θέλετε να είστε, πώς να είστε ενεργειακά αποδοτικοί και τι μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας σε ώρες αιχμής.

Στην προηγούμενη ομιλία μας, αναφέρατε ότι σκοπεύετε να επεκτείνετε περαιτέρω το ενεργειακό σας σύστημα και να προσθέσετε περισσότερα ηλιακά πάνελ και ανεμογεννήτριες. Μπορείτε να μας πείτε λίγα περισσότερα για το σχέδιο επέκτασής σας;

Σχεδιάζουμε να τοποθετήσουμε περισσότερα ηλιακά πάνελ και μια ανεμογεννήτρια TESUP. Πάντα σκεφτόμουν τι ωραία ιδέα να έχεις μια μικρή ανεμογεννήτρια να περιστρέφεται μακριά στην οροφή. Αλλά οι προηγούμενες επιλογές που εξέτασα δεν ήταν βιώσιμες και δεν θα παρήγαγαν αρκετή ισχύ. Ωστόσο, αισθάνομαι ότι οι ανεμογεννήτριες TESUP είναι διαφορετικές, οπότε θα ήθελα να δοκιμάσω και να δω πώς λειτουργεί.

Ταυτόχρονα, σχεδιάζουμε επίσης να προσθέσουμε περισσότερα ηλιακά πάνελ στην οροφή μας και επίσης κάτι που ονομάζεται «εκτροπέας» για να μπορούμε να χρησιμοποιούμε μέρος της ανανεώσιμης ενέργειας για να θερμαίνουμε το νερό μας μέσω ηλεκτρικής ενέργειας, πράγμα που σημαίνει ότι στη συνέχεια θα είμαστε χρησιμοποιώντας λιγότερο λάδι (έχουμε λέβητα λαδιού).

Όταν εγκαταστήσαμε τους ηλιακούς συλλέκτες, ερευνήσαμε την τοποθέτηση μιας μπαταρίας για αποθήκευση, αλλά ήταν πολύ ακριβή και αποθηκευόταν σχετικά μικρή ενέργεια. Εξακολουθούν να είναι ακριβά, αλλά νομίζω ότι είναι πολύ πιο αποτελεσματικά, οπότε αυτό είναι επίσης στα σχέδιά μας.

Προχωρώντας στις ανεμογεννήτριες, με πλησίασε για πρώτη φορά η TESUP σχετικά με τις ανεμογεννήτριές τους, οπότε τις έψαξα και εντυπωσιάστηκα πραγματικά με την απλότητα των σχεδίων τους. Επί του παρόντος, περιμένουμε να λάβουμε άδεια από το Συμβούλιο για να προσθέσουμε επιπλέον ανανεώσιμες πηγές ενέργειας - ελπίζουμε να την αποκτήσουμε σύντομα και θα συνεχίσουμε με την εγκατάσταση τόσο της ανεμογεννήτριας TESUP όσο και των πρόσθετων ηλιακών συλλεκτών.

Η περίπτωσή σας θα αποτελέσει ένα καλό παράδειγμα για όποιον θα ήθελε να κατασκευάσει ένα σύστημα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε οικιακή κλίμακα. Μόλις εγκαταστήσετε την ανεμογεννήτρια TESUP και κάνετε το επόμενο μέρος του συστήματός σας να λειτουργήσει, θα ήθελα πολύ να σας επισκεφτώ και να δω το υβριδικό σας σύστημα στη θέση του και μπορούμε να κάνουμε μια δεύτερη συνέντευξη μαζί σας.

Θα το ήθελα πολύ. Θα ήθελα επίσης να δημιουργήσω έναν πίνακα ελέγχου. Θα ήθελα να πάω σε έναν ιστότοπο και να δω όλα τα δεδομένα για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και πετρελαίου, καθώς και πόσα παράγουμε από την αιολική και την ηλιακή ενέργεια. Συνδέοντας όλες τις πληροφορίες σε ένα μέρος, θα μπορώ να έχω μια ξεκάθαρη ιδέα για το αποτύπωμα άνθρακα μου και θα μπορώ να βρω πώς να το μειώσω περαιτέρω.

Αυτό θα με βοηθήσει επίσης να αυξήσω την ευαισθητοποίηση σχετικά με την καθαρή ενέργεια και να δώσω συμβουλές για την καλύτερη προσέγγιση. Είναι επίσης σημαντικό να το κοινοποιήσετε σε άλλους ανθρώπους για την ευαισθητοποίηση και τη συμμετοχή τους στο κίνημα της καθαρής ενέργειας.

Ας αλλάξουμε λίγο κατεύθυνση ενώ συνεχίζουμε να είμαστε στο θέμα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Το Ηνωμένο Βασίλειο και ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες είναι αρκετά προηγμένες όσον αφορά τις εφαρμογές συστημάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τον καθορισμό επιθετικών στόχων για την παραγωγή όλης της ηλεκτρικής ενέργειας από καθαρές πηγές ενέργειας όσο το δυνατόν νωρίτερα. Από την άποψή σας, ποια είναι τα πράγματα που κάνουν σωστά οι κυβερνήσεις και τι πρέπει να αλλάξουν ή να βελτιώσουν;

Υπάρχει μεγάλη συζήτηση για τον άνεμο στην ξηρά. Η κυβερνητική νομοθεσία καθιστά απίστευτα δύσκολη την εγκατάσταση περισσότερων ανεμογεννητριών στην ξηρά. Επίσης, πολλοί άνθρωποι έχουν αρνηθεί αρκετά την ιδέα να έχουν κοντά τους ανεμογεννήτριες. Τα καλά νέα είναι ότι αυτή η νοοτροπία αρχίζει να αλλάζει καθώς οι άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι αυτή είναι μια τόσο εύκολη λύση.

Ένα άλλο θέμα είναι ότι οι ανεμογεννήτριες δεν χρειάζεται να εγκατασταθούν μόνο σε όμορφα αγροτικά σημεία - γιατί να μην τις τοποθετήσουμε κατά μήκος των πλευρών των αυτοκινητοδρόμων μας; Ομοίως, αν κοιτάξετε τους ηλιακούς συλλέκτες, γιατί η κυβερνητική πολιτική δεν ενθαρρύνει όλες τις αποθήκες να τοποθετούν ηλιακά πάνελ στις στέγες τους;

Στο παρελθόν δούλευα σε μια πολύ μεγάλη εταιρεία που είχε πολλές αποθήκες. Έβαλαν μερικούς ηλιακούς συλλέκτες στις στέγες τους, αλλά μόνο αρκετά για να καλύψουν τις δικές τους ενεργειακές ανάγκες. Αυτό καταλήγει στο θέμα των εξαγωγών. Προς το παρόν, εάν παράγετε περισσότερη ηλιακή ενέργεια από αυτή που χρειάζεστε, είναι δύσκολο να έχετε κάποια λογική απόδοση σε αυτό που εξάγετε. Αυτό σημαίνει ότι εγκαθίσταται πολύ λιγότερη ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές από ό,τι θα έπρεπε. Πρέπει να αλλάξουμε αυτή τη δυναμική και να αρχίσουμε να πουλάμε σε άλλους - και αυτό πρέπει να υποστηριχθεί από την κυβέρνηση.

Το άλλο αρνητικό που εξακολουθεί να κάνει η κυβέρνηση είναι να επενδύει πολλά χρήματα για την επιδότηση ορυκτών καυσίμων. Η ιδέα της υποστήριξης του νέου ανθρακωρυχείου στη Βόρεια Αγγλία είναι απολύτως συγκλονιστική. Πρέπει να ομολογήσω ότι δεν είμαι πολύ εντυπωσιασμένος με την κυβέρνηση σήμερα - υπάρχουν πολλά περισσότερα που θα μπορούσαν και θα έπρεπε να κάνουν. Και, πρέπει να είναι πολύ πιο δημιουργικοί καθώς και να ακολουθούν μια πιο ολιστική προσέγγιση.

Έχουμε ήδη μιλήσει για πολλές πρωτοβουλίες που έχετε αναλάβει στον τομέα της καθαρής ενέργειας, αλλά εφόσον είστε σημαντικός πρεσβευτής σε αυτόν τον τομέα, υπάρχουν άλλες δραστηριότητες που θα θέλατε να αναφέρετε;

Όταν άρχισα να σκέφτομαι τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας πριν από περισσότερα από 30 χρόνια, η συμβουλή ήταν να πάτε για ηλιακή θερμική για θέρμανση νερού αντί να εγκαταστήσετε ηλιακά φωτοβολταϊκά για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Τώρα, τα τραπέζια έχουν γυρίσει και τα ηλιακά φωτοβολταϊκά είναι η προτεινόμενη επιλογή - ακόμα και για θέρμανση νερού. Το υπέροχο είναι ότι όταν το νερό σας είναι ζεστό, η ηλεκτρική ενέργεια μπορεί να χρησιμοποιηθεί για οτιδήποτε άλλο. Μαζί με την επόμενη παρτίδα ηλιακών μας συλλεκτών, θα εγκαταστήσουμε έναν εκτροπέα που θα χρησιμοποιεί την ισχύ για να θερμαίνει το νερό μας και ελπίζουμε να μειώσει σημαντικά τη χρήση πετρελαίου.

Το τελευταίο και πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να κάνει ο καθένας είναι η χωροθέτηση. Αυτό γίνεται με έξυπνα χειριστήρια θερμοστάτη, τα οποία μπορούν να ρυθμιστούν να θερμαίνουν διαφορετικούς χώρους σε διαφορετικές θερμοκρασίες σε διαφορετικούς χρόνους. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν ένα σύστημα θέρμανσης που είναι είτε ενεργοποιημένο είτε απενεργοποιημένο, το οποίο δεν είναι πολύ αποδοτικό.

Υπάρχουν έργα στα οποία πιστεύετε ότι η TESUP μπορεί να συνεργαστεί μαζί σας;

Αυτό που θα ήταν απολύτως εξαιρετικό είναι αν μπορούσατε να βοηθήσετε με το έργο του Ταμπλό. Η ιδέα είναι να μετρηθεί και να παρακολουθηθεί η παραγωγή και η κατανάλωση ενέργειας χρησιμοποιώντας μια ενιαία πλατφόρμα. Νομίζω ότι οι άνθρωποι που έχουν μετακομίσει στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δυσκολεύονται να ελέγξουν πόση ενέργεια παράγουν και να βελτιστοποιήσουν τη χρήση τους στις ώρες της ημέρας που θα έχει τις χαμηλότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Εάν το TESUP ήταν σε θέση να ξεκινήσει αυτό το έργο του ταμπλό, θα ήταν εξαιρετικό.

Είναι μια πολύ καλή ιδέα και θα ήταν το επόμενο βήμα ενός από τα έργα Ε&Α που εργαζόμαστε αυτήν τη στιγμή, το οποίο είναι το έργο παρακολούθησης cloud. Στις ανεμογεννήτριές μας επόμενης γενιάς, στοχεύουμε να έχουμε αυτό το σύστημα cloud όπου οι πελάτες θα μπορούν να βλέπουν τα δεδομένα παραγωγής ενέργειας ανάλογα με τις ταχύτητες του ανέμου σε διαφορετικές ώρες της ημέρας. Θα μπορούν επίσης να διαχειρίζονται και να στέλνουν εντολές για να ξεκινήσουν και να σταματήσουν τις ανεμογεννήτριές τους. Η προσθήκη των δεδομένων κατανάλωσης είναι επίσης μια πολύ καλή ιδέα και θα μπορούσε να είναι το επόμενο βήμα μας αφού ολοκληρώσουμε την αρχική έκδοση του έργου.

Νομίζω ότι αυτό είναι ένα πραγματικά καλό πρώτο βήμα. Όσο περισσότερα δεδομένα μπορείτε να έχετε σε αυτήν την πλατφόρμα παρακολούθησης, τόσο πιο χρήσιμο είναι για τους ανθρώπους να διαχειρίζονται την παραγωγή και την κατανάλωση ενέργειας.

Ευχαριστώ Τζούλια για αυτήν την ιδέα. Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, δεδομένου ότι είστε περιβαλλοντολόγος για πολλά χρόνια και εκτιμούμε πραγματικά τη γνώμη σας. πώς πιστεύεις ότι έχουν αλλάξει τα πράγματα από τότε που πρωτοξεκίνησες στο περιβαλλοντικό κίνημα και είσαι αισιόδοξος για το μέλλον;

Λοιπόν, θα ξεκινήσω με τα θετικά. Είναι φανταστικό πόσο περισσότερη ευαισθητοποίηση υπάρχει σήμερα από ό,τι όταν ξεκίνησα για πρώτη φορά. Στο παρελθόν, δεν ήταν καθόλου στο ραντάρ του κόσμου. Οι επιχειρήσεις ένιωθαν μάλλον αποδεσμευμένες γιατί δεν ένιωθαν ότι υπήρχε κάτι που πραγματικά μπορούσαν να κάνουν. Αλλά σήμερα, η ιδέα της πραγματικής ενασχόλησης με τις επιχειρήσεις και της παρακίνησης τους να κάνουν πράγματα είναι φανταστική.

Κάτι που δεν είναι πολύ καλό είναι ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις εξακολουθούν να είναι κοιτάζοντας να κάνουν λιγότερο κακό από ό,τι έκαναν πριν. Προσπαθούν να μειώσουν τις εκπομπές τους και να χρησιμοποιούν λιγότερη ενέργεια. Αλλά αυτό που πραγματικά θέλουμε είναι οι εταιρείες να εξετάσουν πώς μπορούν να κάνουν περισσότερο καλό. Αυτό σημαίνει ότι δεν εξετάζουν απλώς τι κάνουν στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων τους, αλλά εξετάζουν ολόκληρο το επιχειρηματικό τους μοντέλο. Θα πρέπει να έχουν ένα όραμα για το είδος του κόσμου στον οποίο θέλουν να ζήσουν και στη συνέχεια να καταλάβουν πώς ως επιχείρηση θα δημιουργήσουν αυτόν τον κόσμο και θα κάνουν μια θετική διαφορά στον πλανήτη.

Αυτή είναι μια πολύ πιο οραματική προσέγγιση και χρειαζόμαστε περισσότερο από αυτό. Όπως είπατε στην εισαγωγή σας, κάνω πολλές ομιλίες στην εταιρεία και μερικές φορές απογοητεύομαι τόσο πολύ όταν λένε ότι είμαστε υποχρεωμένοι να το κάνουμε λόγω νομοθεσίας ή ότι θα προσπαθήσουμε να φτάσουμε στο καθαρό μηδέν μέχρι το 2050 Αλλά χρειάζονται περισσότερη δημιουργικότητα και ολιστική σκέψη για την ίδια την επιχείρηση, το τι κάνουν και πώς μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο προς το καλύτερο. Είμαστε όλοι μέρος αυτής της διαδικασίας και πρέπει να εφαρμόσουμε αυτή τη σκέψη στον δικό μας τρόπο ζωής και στις επιχειρήσεις μας.

Δυστυχώς, οι περισσότερες εταιρείες δεν το κάνουν ακόμα ειλικρινά. Το κάνουν λόγω των ετήσιων στόχων τους για τους μετόχους. Θα πρέπει να υπάρξει μια πλήρης αλλαγή νοοτροπίας.

Με ρώτησες πόσο αισιόδοξος ήμουν. Είμαι γενικά πολύ αισιόδοξος άνθρωπος, αλλά τα τελευταία χρόνια, έχω αρχίσει να νιώθω αρκετά απαισιόδοξος για το τι συμβαίνει στον πλανήτη μας. Ανέβηκα στο COP 26 στη Γλασκώβη και ήταν απλώς μια υπενθύμιση του πόση ζημιά κάνουμε, πόσο γρήγορα συμβαίνουν όλα και πόσο μικρή πρόοδο σημειώνουμε ως κόσμος όσον αφορά το τι πρέπει να κάνουμε.

Ωστόσο, είναι πραγματικά υπέροχο να μπορώ να σας τροφοδοτώ τις σκέψεις μου και να ενθαρρύνω την TESUP - Μια εταιρεία που κοιτάζει έναν οραματικό δρόμο προς τα εμπρός. Χαίρομαι που κάνετε τις εγχώριες ανεμογεννήτριες μια βιώσιμη επιλογή - και ελπίζω πραγματικά ότι θα μπορέσετε να βοηθήσετε πολλούς από εμάς να κάνουμε τη διαφορά και να μειώσουμε σημαντικά το αποτύπωμά μας άνθρακα.

Ευχαριστώ, Τζούλια, ήταν χαρά μου να έχω μια συνέντευξη μαζί σου. Υπάρχει κάτι που θα θέλατε να προσθέσετε;

Είμαι πολύ πρόθυμος να σας κρατάω ενήμερους για την πρόοδό μου με την επέκταση του οικιακού ενεργειακού συστήματος. Σας ευχαριστώ που με βρήκατε και ανυπομονώ να ακούσω για το TESUP και το δίκτυό του.

Σίγουρα θα το κάνουμε, σας ευχαριστούμε πολύ που μοιραστήκατε τις σκέψεις σας μαζί μας με πλήρη ειλικρίνεια. Ανυπομονούμε για τη συνέντευξή μας για το καλοκαίρι.

Ευχαριστούμε πολύ τους πολύτιμους πελάτες και τους αναγνώστες του ιστολογίου μας που διάβασαν τη συνομιλία μας με τη Τζούλια. Ελπίζουμε ότι θα βοηθήσει εσάς και άλλους να εμπνευστείτε και να κάνετε περισσότερες θετικές ενέργειες για τον πλανήτη μας. Συνεχίστε να μας ακολουθείτε για τις μελλοντικές μας συνεντεύξεις με σημαντικούς περιβαλλοντολόγους από όλο τον κόσμο.