top of page

Ένα εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας στο σπίτι σας;!

Ως παιδί, πολλοί άνθρωποι βλέπουν τους τεράστιους σταθμούς παραγωγής ενέργειας που είναι διάσπαρτοι σε κάθε χώρα του κόσμου. Κοιτάζουν με δέος τα τεράστια κτίρια και τις κατασκευές που με κάποιο τρόπο τους δίνουν δύναμη να χρησιμοποιούν στα σπίτια τους. Σκέφτονται «δεν θα ήταν τόσο ενδιαφέρον να εργάζεσαι σε ένα τέτοιο μέρος! Να δούμε πώς λειτουργεί ένα τόσο ζωτικό μέρος της κοινωνίας και πώς παράγεται ηλεκτρική ενέργεια, ζωτικής σημασίας για την κοινωνία». Λοιπόν, αν η TESUP έλεγε τώρα σε αυτούς τους ανθρώπους, ότι θα μπορούσατε όχι μόνο να λειτουργήσετε ένα εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας αλλά και να είστε ο ιδιοκτήτης της όλης λειτουργίας; Και ακόμη και ότι θα μπορούσατε ενδεχομένως να λειτουργήσετε τον προσωπικό σας σταθμό παραγωγής ενέργειας από την άνεση του σπιτιού ή του κήπου σας!Οικιακός Ηλεκτρικός Σταθμός


Λοιπόν αυτή είναι η πραγματικότητα για πολλούς ανθρώπους! Με την έλευση φθηνότερων και φθηνότερων τεχνολογιών που βασίζονται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δεν χρειάζεται πλέον να έχετε ένα πολύ μεγάλο εργοστάσιο όπως ένα συγκρότημα κτιρίων και μηχανών για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Αντίθετα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το περιβάλλον γύρω σας για να παράγετε ηλεκτρική ενέργεια και να την πουλήσετε με κέρδος! Αν και είναι απίθανο να είναι η ίδια κλίμακα παραγωγής ενέργειας με ορισμένους από αυτούς τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, είναι σίγουρα ένας καλός τρόπος να μειώσετε τους λογαριασμούς ενέργειας και ίσως να κερδίσετε λίγα χρήματα!


Το καλύτερο στοίχημα για τους περισσότερους ανθρώπους που φιλοδοξούν να αποκτήσουν τη δική τους μικρή μονάδα παραγωγής ενέργειας θα ήταν να χρησιμοποιούν γεννήτριες αιολικής ή ηλιακής ενέργειας, δηλαδή ανεμογεννήτριες ή ηλιακούς συλλέκτες. Αυτές οι συσκευές μπορούν εύκολα να τοποθετηθούν σε μια στέγη ή σε έναν ευρύχωρο κήπο. Χρειάζεστε μόνο λίγο άνεμο ή λίγο ήλιο για να λειτουργήσουν αυτά. Για την οροφή, ιδιαίτερα για μια λοξή, τα ηλιακά πάνελ μπορεί να είναι ο καλύτερος τρόπος. Μπορεί να είναι δύσκολο να τοποθετήσετε πολλές ανεμογεννήτριες με ασφάλεια στο δύσκολο σχήμα της οροφής. Καθώς τα ηλιακά πάνελ είναι επίπεδα, πολλά μπορούν να χωρέσουν στη στέγη σας. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε επίσης να ενσωματώσετε μερικές ανεμογεννήτριες για να διατηρήσετε τη ροή της ενέργειας σε μια συννεφιασμένη μέρα.
Μια ανεμογεννήτρια είναι πιθανώς πιο κατάλληλη για έναν μεγάλο κήπο. Οι τουρμπίνες μπορούν να τοποθετηθούν σε στύλους και συνήθως έχουν μικρότερο αποτύπωμα από ένα ηλιακό πάνελ, αφήνοντας περισσότερο χώρο στον κήπο σας για να τρέξουν τα παιδιά ή να χαλαρώσουν με ένα ωραίο ποτό. Οι ανεμογεννήτριες είναι εξαιρετικές για χώρες που δεν έχουν πολύ ήλιο ή παράκτιες περιοχές. Χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο ή η Νορβηγία είναι σπουδαία παραδείγματα και των δύο. Αυτές οι πολύ θυελλώδεις χώρες θα κρατήσουν τις ανεμογεννήτριές σας να περιστρέφονται για ένα μεγάλο μέρος του χρόνου.


Με το κόστος της ενέργειας να αυξάνεται όπως είναι αυτή τη στιγμή, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να δημιουργήσετε τη δική σας ενέργεια. Ακόμη και η δημιουργία ενός μικρού μέρους των αναγκών σας σε ενέργεια θα μπορούσε να σας εξοικονομήσει πολλά χρήματα. Για τον ίδιο λόγο μπορείτε να επωφεληθείτε από την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους, να παράγετε ηλεκτρική ενέργεια και να την πουλήσετε ξανά στο δίκτυο. Με το υψηλό τρέχον κόστος ηλεκτρικής ενέργειας, αυτό θα μπορούσε να κάνει το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας του σπιτιού σας πολύ γρήγορα κερδοφόρο! Και καθώς η διάρκεια ζωής ορισμένων γεννητριών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μεγαλώνει ολοένα και περισσότερο, το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας του σπιτιού σας μπορεί να συνεχίσει να παράγει ενέργεια στο μέλλον για πολλά χρόνια!


Ικανότητα εγκατάστασης


Το μόνο που χρειάζεστε για να το πετύχετε είναι μια γεννήτρια ρεύματος (ανεμογεννήτρια, ηλιακό πάνελ κ.λπ.), έναν ελεγκτή φόρτισης για να διασφαλίσετε ότι η ηλεκτρική ενέργεια που προέρχεται από τις γεννήτριές σας γίνεται σωστά (αν δεν είστε σίγουροι ποια να προμηθευτείτε, η TESUP κατασκευάζει ότι είναι δικούς τους ελεγκτές που ταιριάζουν πολύ με τους στρόβιλους TESUP καθώς και με τα υβριδικά συστήματα). Αυτό θα μπορούσε να συνδεθεί σε μια μπαταρία για εύκολη αποθήκευση ενέργειας για να χρησιμοποιηθεί αργότερα η ηλεκτρική ενέργεια ή να συνδεθεί απευθείας στο δίκτυο. Το τελευταίο θα απαιτούσε έναν μετατροπέα ισχύος για να μετατρέψει την ισχύ που παράγεται από τον οικιακό σας σταθμό παραγωγής ενέργειας σε ηλεκτρική ενέργεια συμβατή με το δίκτυο. Ευτυχώς η TESUP πουλάει και συμβατούς ελεγκτές φόρτισης! Δεν είναι υπέροχο! Μπορείτε να τα βρείτε ακολουθώντας αυτόν τον σύνδεσμο.


Ας δούμε ένα μικρό παράδειγμα μελέτης με μερικούς υποδειγματικούς στρόβιλους TESUP και ας δούμε πόση ηλεκτρική ενέργεια θα μπορούσατε να πάρετε από τον δικό σας σταθμό παραγωγής ενέργειας. Και το σημαντικότερο, πόσο κέρδος μπορεί να προέλθει από την εγχώρια πρωτοβουλία σας για την εξουσία. Θα ρίξουμε μια ματιά για να δούμε πόση ισχύς θα μπορούσε να παράγει για εσάς μια σειρά από τουρμπίνες Atlas4.0. Λόγω του ότι το Atlas4.0 έχει καλή ελάχιστη ταχύτητα 4 m/s και καλή σχεδίαση λεπίδας, το Atlas4.0 έχει καλό συντελεστή χωρητικότητας περίπου 30% στις περισσότερες περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να περιμένουμε την ιδανική παραγωγή ενέργειας στην ονομαστική ισχύ του Atlas4.0 στα 4kW στο 30% του χρόνου. Ως αποτέλεσμα, περίπου 1,2 kWh μπορεί να δημιουργηθεί από μια τουρμπίνα σε διάστημα μιας ώρας! Πολλαπλασιάστε το με, ας πούμε, 10 ανεμογεννήτριες για ένα μικρό πάρκο ανεμογεννητριών και είστε ήδη σε δυναμική δυναμικότητας 2016 kWh για μια εβδομάδα!


Ένα παράδειγμα ηλιακού πάρκου 4,75 MW (Soltage Project at 100 Neponset Street, Walpole, MA. (Φωτογραφία: Greg M. Cooper / Soltage LLC))


Η δική σας επιχείρηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας


Εάν είστε αρκετά τυχεροί να έχετε ένα χωράφι ή έναν μεγάλο ανοιχτό χώρο συνδεδεμένο με την ιδιοκτησία σας ή ίσως κοντά. Ή ακόμη και να έχετε μια οικογενειακή φάρμα που δεν είναι τόσο παραγωγική όσο παλιά. Θα μπορούσε να είναι πολύ εφικτό να αναπτυχθούν αυτά τα οικόπεδα σε ένα ακόμη μεγαλύτερο, πλήρως εξοπλισμένο ηλιακό ή αιολικό πάρκο! Αυτή η πρακτική γίνεται ολοένα και πιο κοινή. Καθώς η τιμή της τεχνολογίας όπως τα ηλιακά πάνελ πέφτει δραματικά, γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής η ανάπτυξη εφεδρικής γης σε μια μεγάλη σειρά ηλιακών συλλεκτών. Αυτή είναι ιδιαίτερα μια καλή χρήση γης που μπορεί να είναι ακατάλληλη για άλλες εφαρμογές, όπως μολυσμένες τοποθεσίες με άφθονο τοπίο.


Η ισχύς που θα μπορούσατε να παράγετε με αυτό το είδος ζυγαριάς είναι μεγαλύτερη από ό,τι θα μπορούσατε να διαχειριστείτε στο σπίτι και η τοποθεσία θα απαιτούσε σίγουρα πολύ περισσότερη προσοχή από μερικά μόνο πάνελ στην οροφή. Αλλά αν το όνειρό σας είναι να κατέχετε και να λειτουργείτε τον δικό σας σταθμό παραγωγής ενέργειας, αυτός θα μπορούσε να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να κάνετε την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην εργασία σας πλήρους απασχόλησης! Πέρασαν οι μέρες που κάθεσαι σε ένα γραφείο, τώρα μπορείς να περνάς χρόνο σε εξωτερικούς χώρους, να δουλεύεις για την παροχή ρεύματος ή να διαχειρίζεσαι τα οικονομικά σου! Ωστόσο, μπορεί να είναι καλή ιδέα να ξεκινήσετε με κάτι μικρότερο ή να προσλάβετε έναν επαγγελματία ηλεκτρολόγο για να σας φτιάξει τα πράγματα. Αν ψάχνετε για κάτι λιγότερο τρομακτικό, το TESUP διαθέτει μια σειρά από εύκαμπτα ηλιακά πάνελ διαθέσιμα. Η εύκολη εγκατάσταση αυτών των πάνελ είναι τόσο εύκολη που μπορεί να μην χρειάζεται καν εγκατάσταση ηλιακού! Η ευέλικτη σχεδίαση θα μπορούσε να χωρέσει ακόμη και στο πλάι ενός φορτηγού για μια φορητή πηγή ενέργειας!


Έτσι, μπορείτε να δείτε, αν θα θέλατε να έχετε τη δική σας μονάδα παραγωγής ενέργειας, χάρη στις νέες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, θα μπορούσατε οπωσδήποτε! Το μόνο που χρειάζεστε είναι λίγος χώρος, μερικά ηλιακά πάνελ και ανεμογεννήτριες και αρκετή προσπάθεια!


bottom of page