Ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μέσω κυβερνητικών προγραμμάτων
Ο κόσμος έχει απόλυτη ανάγκη να μετατρέψει τη συντριπτική πλειονότητα των πηγών ενέργειας του σε πηγές που δεν εκπέμπουν άνθρακα στο εγγύς μέλλον. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι η πιο ιδανική πηγή για αυτό, καθώς δεν παράγουν διοξείδιο του άνθρακα κατά τη λειτουργία τους. Επομένως, είναι καλό να βλέπουμε ότι ορισμένες κυβερνήσεις ενθαρρύνουν τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας παρέχοντας οικονομικά κίνητρα και ελαφρύνσεις στον πληθυσμό τους. Ένα πολύ πρόσφατο παράδειγμα αυτού του είδους κινήτρων είναι τα νέα φορολογικά μέτρα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που εφαρμόζει η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου. Αυτό συνεπάγεται την κατάργηση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) 5 τοις εκατό που εφαρμόζεται επί του παρόντος στους ιδιοκτήτες κατοικιών που θέλουν να εγκαταστήσουν ηλιακούς συλλέκτες, μόνωση ή αντλίες θερμότητας στα σπίτια τους.

Βελτιώσεις από τη βρετανική κυβέρνηση
Αυτή είναι μια εξαιρετική κίνηση από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς ενθαρρύνει την ανάπτυξη στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και μειώνει το κόστος της ενέργειας. Αυτό είναι ένα αμφιλεγόμενο θέμα αυτή τη στιγμή στη χώρα λόγω της ραγδαίας άνοδος των τιμών ως αποτέλεσμα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και των συνεπαγόμενων αρνητικών επιπτώσεων στην αγορά πετρελαίου. Δυστυχώς αυτό το μέτρο δεν είναι μόνιμο. Το μέτρο θα ισχύει για πέντε χρόνια από τον Απρίλιο του 2022 έως τον Απρίλιο του 2027. Επομένως, εάν είστε κάτοικος Ηνωμένου Βασιλείου, ίσως είναι καιρός να επενδύσετε στο να κάνετε το σπίτι σας πιο ενεργειακά αποδοτικό πριν τελειώσει αυτή η φορολογική απαλλαγή!
Αυτή είναι η νεότερη από τις χρηματοδοτικές ενισχύσεις της βρετανικής κυβέρνησης για βιώσιμες ενεργειακές πρακτικές και ενεργειακή απόδοση. Πέρυσι, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου: Ο Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε ότι οι βρετανοί ιδιοκτήτες κατοικιών θα ήταν επιλέξιμοι για επιχορήγηση 5.000 λιρών εάν εγκαθιστούσαν αντλία θερμότητας στο σπίτι τους. Η εγκατάσταση μιας αντλίας θερμότητας είναι ένας καλός τρόπος για να κάνετε το σπίτι σας πιο ενεργειακά αποδοτικό για θέρμανση και ψύξη, σε σύγκριση με την παραδοσιακή κεντρική θέρμανση που παρατηρείται σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο. Δυστυχώς, η συνολική τιμή των αντλιών θερμότητας είναι περίπου 15.000 £ έως 20.000 £: ένα αρκετά μεγάλο κόστος για την εξοικονόμηση πόρων.

Ένα παράδειγμα οικιακής αντλίας θερμότητας, κρατήστε το βλέμμα σας έξω για αυτές, πιθανότατα θα υπάρξουν μερικές ακόμη γύρω στο εγγύς μέλλον!
Κόστος εγκατάστασης
Ερευνητικές μελέτες έχουν δείξει ότι η εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών στην οροφή ενός σπιτιού είναι μια πολύ φθηνότερη εναλλακτική από την εγκατάσταση μιας αντλίας θερμότητας. Προφανώς θα ήταν ιδανικό να εγκατασταθούν και οι δύο λύσεις, αλλά κατά την αξιολόγηση του κόστους εγκατάστασης με την εξοικονόμηση/παραγόμενη ενέργεια, τα ηλιακά πάνελ έχουν πολύ μικρότερο χρόνο απόσβεσης. Τα ηλιακά πάνελ έχουν επίσης εκτιμηθεί ότι προσθέτουν έως και 14 τοις εκατό στην αξία ενός σπιτιού σε σύγκριση με ένα σπίτι χωρίς ηλιακούς συλλέκτες. Δυστυχώς, καθώς οι εγχώριες ανεμογεννήτριες είναι μια σχετικά νέα τεχνολογία, δεν υπάρχουν τέτοιες μελέτες που να αξιολογούν τις εγχώριες ανεμογεννήτριες.
Προσεγγίσεις των κυβερνήσεων για την ενθάρρυνση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας
ΗΠΑ
Για ένα άλλο παράδειγμα νομοθεσίας που ενθαρρύνει την υιοθέτηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, κοιτάμε τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Η νομοθεσία σε κρατικό επίπεδο ορίζει ότι ένα ορισμένο ποσοστό της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να παράγεται με ανανεώσιμα μέσα. Αυτό διαφέρει από πολιτεία σε πολιτεία, με κάποιους να τηρούν το κυβερνητικό «τυποποιημένο» ποσοστό και άλλους να θέτουν τα δικά τους, πιο φιλόδοξα ποσοστά-στόχους. Αυτός ο τύπος πολιτικής είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αναγκαστούν οι εταιρείες να επενδύσουν στην ανάπτυξη τεχνολογίας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, εισφέροντας το τόσο απαραίτητο κεφάλαιο στην τεχνολογία, αναπτύσσοντάς την για όλους.

Μια επιλογή κρατών και εάν στοχεύουν υψηλότερα από το δεδομένο ποσοστό ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές
Γερμανία
Ιστορικά, η Γερμανία βασιζόταν σε μεγάλο βαθμό στην ενέργεια που παράγεται από άνθρακα, βασιζόμενη στην πηγή ηλεκτρικής ενέργειας για την τροφοδοσία του έθνους για πολλά χρόνια. Σαφώς αυτό δεν είναι ιδανικό για το γερμανικό περιβάλλον. Κάτω από έναν συνασπισμό κυβερνήσεων της κεντροαριστεράς και του κόμματος των Πρασίνων το 2000, ένα νέο νομοσχέδιο με το όνομα «Νόμος για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας» ψηφίστηκε σε νόμο. Αυτό το νομοσχέδιο βοήθησε έκτοτε στη διαμόρφωση του ενεργειακού τομέα της Γερμανίας και ενθάρρυνε τον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας να αναπτυχθεί. Η πολιτική εστιάζει λιγότερο στην τοπική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και περισσότερο στους παρόχους ενέργειας.
Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ένα τιμολόγιο «τροφοδότησης» για τους παρόχους ενέργειας που χρησιμοποιούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Το τιμολόγιο διασφαλίζει την τιμή στην οποία η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές δεν πέφτει κάτω από ένα ορισμένο επίπεδο. Η επόμενη κυβέρνηση το προχώρησε περαιτέρω, υποσχόμενος μια «Energiewende», μια ενεργειακή μετάβαση που ελπίζει να επιτύχει 35% παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2020 και 80% έως το 2050. Αυτός είναι ένας σπουδαίος στόχος, είναι υπέροχο να βλέπεις μια χώρα τόσο αφοσιωμένη στην καθαρότητα προμήθειες ενέργειας! Όχι μόνο είναι καλό από την άποψη της καθαρής ενέργειας, αλλά έχει δημιουργήσει πολλές θέσεις εργασίας στη Γερμανία και σε ολόκληρη τη Γερμανία. Γιατί να μην συμμετάσχετε στη Γερμανία στην ώθησή της στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κοιτάζοντας μερικές τουρμπίνες TESUP, αν σας ενδιαφέρει φυσικά!
Κίνα
Τέλος, η πολιτική της Κίνας για την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές είναι αρκετά ενδιαφέρουσα και αξίζει μια ματιά! Οι κινεζικές πόλεις είχαν ιστορικά μεγάλο αριθμό προβλημάτων σχετικά με τον βαθμό ατμοσφαιρικής ρύπανσης και τη χαμηλή γενική ποιότητα του αέρα. Αυτό το πρόβλημα είναι τόσο μεγάλο που προκαλούσε και προκαλεί εκτεταμένες ασθένειες που σχετίζονται με τους πνεύμονες και μερικές φορές εκδηλώνεται με πυκνή ομίχλη πάνω από πόλεις. Αυτό αποδίδεται στη βαριά βιομηχανία που παρατηρείται στις κινεζικές πόλεις καθώς και στη μεγάλη εξάρτηση από τον άνθρακα ως πηγή ενέργειας. Ο άνθρακας είναι μια από τις πιο ακάθαρτες πηγές ενέργειας και η χρήση του τόσο πολύ κοντά σε πόλεις δεν είναι καλή ιδέα.
Είναι σαφές ότι η κινεζική κυβέρνηση ήθελε να διορθώσει την κατάσταση, καθώς φαίνεται να αυξάνει την κατασκευή της για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας από έτος σε έτος. Σε σημείο που η χώρα βρίσκεται πλέον στην κορυφή του leaderboard για τη μεγαλύτερη δυναμικότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στον κόσμο! Ένα μεγάλο μέρος αυτού προέρχεται από τη συνεχιζόμενη επένδυση της χώρας σε φθηνότερα ηλιακά πάνελ, η οποία συνέβαλε στη μείωση των τιμών παγκοσμίως. Δυστυχώς η κινεζική ανανεώσιμη ενέργεια μπορεί να έχει ένα μειονέκτημα. Η ανάπτυξη τεράστιων φραγμάτων για την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας έχει μπλοκάρει ποτάμια και στερεί τις χώρες κατάντη από την Κίνα από γλυκό νερό, προκαλώντας προβλήματα με τον εφοδιασμό τροφίμων και τις οικολογικές περιοχές.

Το φράγμα του ποταμού Three Gorges στην Κίνα.
Έτσι, όπως μπορείτε να δείτε, υπάρχουν πολλές διαφορετικές πολιτικές σε όλο τον κόσμο για την ενθάρρυνση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Οι περισσότερες από τις μέχρι σήμερα πολιτικές ήταν επιτυχείς στην υποβοήθηση της στροφής από τα ορυκτά καύσιμα και προς ένα καθαρότερο περιβάλλον!
Για πιο ενδιαφέρουσα ανάγνωση ρίξτε μια ματιά σε αυτό το ερευνητικό έγγραφο!