top of page

Αρχεία θερμοκρασίας και νέοι ιοί

Ποια είναι η σχέση μεταξύ του κλίματος και των νέων ιών; Πώς επηρεάζουν τα αρχεία θερμοκρασίας στις ασθένειες;





Είμαι ακόμα σοκαρισμένος πώς όλα τα ζωντανά πλάσματα συνδέονται και επηρεάζουν το ένα το άλλο. Ο κόσμος αντιμετωπίζει ακραία καιρικά φαινόμενα όπως κύματα καύσωνα και ξηρασίες, κρυοπαγήματα και χειμερινές καταιγίδες, ανεμοστρόβιλοι, τροπικούς και υποτροπικούς κυκλώνες, ανεμοθύελλες και πυρκαγιές. Ως αποτέλεσμα της έντασης και της συχνότητάς τους προκαλούν τα πιο σοβαρά αποτελέσματα. Οι παρατεταμένες περίοδοι ζεστού και ξηρού καιρού μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, στη γεωργία, στο περιβάλλον και στην οικονομία. Θα εξετάσουμε βαθύτερα το κομμάτι της δημόσιας υγείας.





Τα ζώα που χάνουν τα σπίτια τους λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη μεταναστεύουν σε νέα μέρη και ενώ το κάνουν, μεταδίδουν τις δικές τους ασθένειες. Όταν αυτοί οι ιοί, που δεν αποτελούν πρόβλημα για αυτούς, αλληλεπιδρούν με άλλα έμβια όντα, μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές ασθένειες σε αυτά τα πλάσματα επειδή το σώμα τους δεν είναι έτοιμο για αυτούς τους ιούς. Καθώς αυτά τα πλάσματα κινούνται, οι ασθένειες μεταφέρονται μαζί τους.





Το κλίμα σχετίζεται με ασθένειες. Αλλά πως?


Πριν από τον 19ο αιώνα οι άνθρωποι πίστευαν ότι η ρύπανση τους έκανε να αρρωστήσουν. Αλλά μετά τη μικροβιακή θεωρία της ασθένειας που υποδηλώνει ότι η αιτία πολλών ασθενειών είναι μικροοργανισμοί γνωστοί και ως αρθρόποδα, έγινε γνωστό ότι οι ιοί προκαλούν ασθένειες και όχι ρύπανση. Οι μικροοργανισμοί που ζουν σε ορισμένα είδη μπορεί να είναι θανατηφόροι για άλλα είδη. Με την άνοδο της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι ασθένειες που μεταδίδονται με φορείς εξαπλώνονται επειδή τα ζώα και οι περισσότεροι άνθρωποι μετακινούνται σε ψυχρότερες περιοχές. Υπάρχουν σχεδόν 10.000 ιοί σε ζώα που εγκαταλείπουν τα ενδιαιτήματά τους για άλλα μέρη μετά από άνευ προηγουμένου θερμοκρασίες στον πλανήτη. Κάτι που θα προκαλέσει την εξάπλωση των νέων ασθενειών που μεταδίδονται από τον ιό.





Από την προβιομηχανική εποχή, η παγκόσμια θερμοκρασία έχει αυξηθεί κατά 1°C και αν αυτό το επίπεδο είναι πάνω από 2°C, επιμένουν τόσο ζεστά όσο και υγρά καιρικά φαινόμενα.


Το 2010, η Ρωσία είχε το χειρότερο παγκόσμιο ρεκόρ, οι θερμοκρασίες ήταν 9 βαθμούς Φαρενάιτ υψηλότερες από τον μέσο όρο του 20ου αιώνα.


Το 2019, η θερμοκρασία στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν 38,7 °C. Επίσης πρόσφατα η Μετεωρολογική Υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου προειδοποίησε τους πολίτες για υπερβολική ζέστη καθώς οι θερμοκρασίες αναμενόταν να ξεπεράσουν τους 40°C, την πιο καυτή ημέρα που έχει καταγραφεί.


Η υψηλότερη επίσημα καταγεγραμμένη θερμοκρασία είναι 56,7 στην Κοιλάδα του Θανάτου της Καλιφόρνια το 1913.


Σύμφωνα με το ρεκόρ θερμοκρασίας της NASA, η Γη το 2021 ήταν περίπου 1,1 °C θερμότερη από τον μέσο όρο του τέλους του 19ου αιώνα. https://www.nasa.gov/press-release/2021-tied-for-6th-warmest-year-in-continued-trend-nasa-analysis-shows