top of page

Κλίμα Συνειδητή Σπίτια

Με τη συνεχώς εξελισσόμενη κατάσταση σχετικά με τον κόσμο και το διαρκώς μεταβαλλόμενο κλίμα του, είναι σημαντικό να κοιτάξουμε όχι μόνο την κλίμακα των χωρών, των κυβερνήσεων και των οικονομιών, αλλά και να δούμε πιο τοπικά τις κοινότητες, τις κατοικίες και τις τοπικές περιοχές για να δούμε ποιες αλλαγές θα μπορούσαν να γίνουν για τη μείωση των επιπτώσεων του ανθρώπου στο περιβάλλον. Αλλάζοντας τα πράγματα στο χαμηλότερο επίπεδο οργάνωσης μπορούν να γίνουν μερικές μεγάλες αλλαγές στον τρόπο ζωής των ανθρώπων και στον αντίκτυπό τους στο περιβάλλον τους. Μεγάλη εστίαση σε πολλές χώρες είναι η βελτίωση και η δημιουργία κατοικιών για την παραγωγή μιας νέας γενιάς αποδοτικών και ανθεκτικών στο κλίμα κατοικιών. Η μείωση της ενέργειας που χρησιμοποιείται από κατοικημένες περιοχές είναι ένας πολύ καλός τρόπος για τη μείωση των συνολικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων!



Αξιοποιώντας τη βιώσιμη τεχνολογία


Ένα παράδειγμα αυτού του τύπου προγράμματος είναι η προσπάθεια του Ηνωμένου Βασιλείου να ενσωματώσει αποτελεσματικές αντλίες θερμότητας στα σπίτια. Αυτές οι αντλίες θερμότητας θερμαίνουν και ψύχουν τα σπίτια πιο αποτελεσματικά από τα συμβατικά καλοριφέρ και τα κλιματιστικά, καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια για να φτάσουν στην επιθυμητή θερμοκρασία. Οι αντλίες έχουν επίσης το πλεονέκτημα της μείωσης του κόστους για τους ιδιοκτήτες κατοικιών μειώνοντας το κόστος του λογαριασμού ενέργειας τους, μια ιδιαίτερα σημαντική πτυχή δεδομένων των τρεχουσών τιμών της αγοράς ενέργειας. Επιπλέον, οι αντλίες θερμότητας δεν καίνε απευθείας υλικά για να παράγουν θερμότητα, αγαπώντας το αποτύπωμα άνθρακα των σπιτιών που χρησιμοποιούν την τεχνολογία.


Δυστυχώς, αυτό το σχέδιο γνώρισε αρκετά περιορισμένη επιτυχία λόγω της υψηλής τιμής που σχετίζεται με την ενσωμάτωση της τεχνολογίας στα σπίτια. Τα συστήματα είναι σημαντικά πιο ακριβά από τα συμβατικά συστήματα που λειτουργούν με περίπου 10.000 GBP ανά νοικοκυριό. Ακόμη και με την επιχορήγηση της κυβέρνησης για την εγκατάσταση αντλιών θερμότητας σε ακίνητα, ο χρόνος απόσβεσης από την εξοικονόμηση ενέργειας είναι αρκετά μεγάλος, καθώς και το αρχικό κόστος είναι υπερβολικό για οικογένειες με χαμηλότερο εισόδημα. Αυτό υπογραμμίζει ένα σημαντικό πρόβλημα για τη βιωσιμότητα στο μέλλον. Η βιωσιμότητα θα πρέπει να είναι προσιτή σε όλους και σίγουρα δεν θα πρέπει να αποτελεί βάρος για τις κοινότητες με χαμηλότερο εισόδημα.


Παράδειγμα επίλυσης προβλημάτων πλημμύρας


Όταν εξετάζουμε την κλιματική αλλαγή και κάνουμε τα σπίτια πιο αποτελεσματικά, είναι επίσης σημαντικό να λαμβάνεται υπόψη η πραγματικότητα της κλιματικής κατάστασης. Δυστυχώς λόγω του επιπέδου θέρμανσης που έχει ήδη σημειωθεί είναι πιθανό να υπάρχει όλο και πιο απρόβλεπτος καιρός και οι επιπτώσεις του καιρού στις τοπικές κοινωνίες. Ως αποτέλεσμα, είναι καλή ιδέα να σχεδιάσετε σπίτια και κοινότητες έχοντας αυτό κατά νου. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει σπίτια και υποδομές «προστασίας του κλίματος» για να γίνει πιο ανθεκτικό σε δραματικά καιρικά φαινόμενα όπως πλημμύρες και τυφώνες. Αυτό μπορεί να επεκταθεί σε ολόκληρες κοινότητες χρησιμοποιώντας έξυπνες στρατηγικές για τον έλεγχο των συνεπειών ενός μεταβαλλόμενου πλανήτη.


Δεν αποτελεί έκπληξη ότι πολλές από την τεχνολογία και τις πρακτικές για την πρόληψη των ζημιών από πλημμύρες προέρχονται από την Ολλανδία. Η περίφημη επίπεδη χώρα, φυσικά, ανησυχεί περισσότερο από τους περισσότερους για το ενδεχόμενο ζημιών από πλημμύρες στη χώρα της και, ως εκ τούτου, λαμβάνουν χώρα πολλά σχέδια και προετοιμασίες αιχμής. Μια τέτοια καινοτομία είναι μια πολύ απλή με μεγάλες δυνατότητες. Απλώς περιλαμβάνει τη δρομολόγηση των ηλεκτρικών καλωδίων όσο πιο ψηλά γίνεται στο σπίτι αντί στο πάτωμα, όπως είναι το βιομηχανικό πρότυπο. Θα νόμιζες ότι ένα τόσο μικρό πράγμα δεν θα βοηθούσε πολύ ενάντια σε μια επερχόμενη πλημμύρα. Και θα είχες δίκιο!


Ωστόσο, το σημαντικό πράγμα που πρέπει να λάβετε υπόψη σε αυτή την περίπτωση είναι το κόστος ανοικοδόμησης για τον ιδιοκτήτη του σπιτιού. Εάν τα καλώδια τοποθετηθούν στο δάπεδο, εκτίθενται στο νερό της πλημμύρας και θα απαιτήσουν κυρίως ή πλήρως αντικατάσταση. Αυτό έχει καλό αντίκτυπο στη μείωση του κόστους ανοικοδόμησης για τον ιδιοκτήτη και την κοινότητα, ειδικά σε μια εποχή λίγων πόρων και χρημάτων. Σκέψεις όπως αυτή, αν ήταν ευρέως διαδεδομένες, παρόλο που είναι μόνο μια μικρή αλλαγή, θα είχαν τόσο μεγάλο αντίκτυπο! Ευτυχώς, μερικοί κατασκευαστές σε όλο τον κόσμο έχουν αρχίσει να υιοθετούν αυτή τη χρήσιμη τεχνική στις τυπικές πρακτικές δόμησης.


Τα πλωτά σπίτια


Μια πιο ενδιαφέρουσα τεχνολογία από την Ολλανδία είναι η εισαγωγή πλωτών (ναι, σωστά, πλωτών!) σπιτιών. Αυτά τα σπίτια, όταν εκτίθενται σε πλημμύρες και άνοδο της στάθμης του νερού, απλώς επιπλέουν πάνω από το νερό, μειώνοντας τη ζημιά στο σπίτι. Αυτό ξεκλειδώνει τα κτίρια κατοικιών και κτιρίων πάνω σε πλημμυρικές πεδιάδες, μια περιοχή που προηγουμένως δεν ήταν διαθέσιμη. Αυτός είναι ένας πραγματικά ενδιαφέρον τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος, αλλά δεν είναι χωρίς τα μειονεκτήματά του. Η κατασκευή των σπιτιών μπορεί να κοστίσει έως και 20% περισσότερο από τα συμβατικά σπίτια και γενικά παίρνουν… λιγότερο συμβατικές μορφές, περιορίζοντας τα διαθέσιμα αρχιτεκτονικά στυλ.


Ένας καλός τρόπος για να γίνουν και τα δύο προαναφερθέντα πράγματα, δηλαδή η ανάπτυξη σπιτιών με λιγότερο αντίκτυπο και πιο ανθεκτικών στο κλίμα σπιτιών, είναι να τοπικοποιηθεί η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Η ισχύς στα σπίτια εξαρτάται πολύ από τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας για να τροφοδοτούν συνεχώς τα σπίτια με ηλεκτρική ενέργεια. Εάν αυτό το δίκτυο επρόκειτο να διαταραχθεί από φρικτά καιρικά συμβάντα (τα οποία είναι πιθανό να γίνονται πιο συνηθισμένα όσο περνά ο καιρός), πολλά σπίτια και κοινότητες θα μείνουν εντελώς χωρίς ηλεκτρισμό για να τροφοδοτούν τις καθημερινές τους ανάγκες. Χρειάζεται μόνο να κοιτάξετε την πρόσφατη ιστορία για να δείτε τον αντίκτυπο. Το απροσδόκητο κρύο παρέσυρε την ηλεκτρική ενέργεια στο Τέξας των ΗΠΑ, οδηγώντας σε μαζικές διακοπές λειτουργίας, ακόμη και θανάτους ως αποτέλεσμα των διακοπών ρεύματος.


TESUP για τις τοπικές κοινωνίες


Η τοπική ισχύς με τη μορφή ανανεώσιμης ενέργειας σε στέγες ή κήπους είναι ένας καλός τρόπος για να μειωθεί η εξάρτηση μιας κοινότητας από το δίκτυο. Ορισμένες κοινότητες ενώνονται για να στήσουν μια μεγάλη τουρμπίνα στην περιοχή τους και να μοιραστούν την ισχύ. Άλλοι αποφασίζουν να συσπειρωθούν για να σχηματίσουν «τοπικές ενεργειακές κοινότητες», μια ομάδα ανθρώπων και επιχειρήσεων που συσπειρώνονται και χρησιμοποιούν την αγοραστική τους δύναμη για να αγοράσουν φθηνότερη ηλεκτρική ενέργεια. Με χαμηλότερους οικιακούς ηλιακούς συλλέκτες και ανεμογεννήτριες, αυτό γίνεται όλο και πιο προσιτό, ελπίζουμε να αφήνει λιγότερους ανθρώπους πίσω από οικονομική άποψη. Το TESUP είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να ελέγξετε μερικές πιθανές ανεμογεννήτριες για την κοινότητά σας.


Όπως ελπίζουμε ότι μπορείτε να δείτε, το μέλλον της οικοδόμησης είναι περίπλοκο και πρέπει να γίνει πολλή δουλειά για να διασφαλιστεί ότι το μέλλον του κτιρίου της γης είναι βιώσιμο και προσιτό για όλους!


bottom of page