top of page

Πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας



Πολλοί άνθρωποι σε πιο ανεπτυγμένες χώρες θεωρούν δεδομένη την παροχή βασικών αναγκών όπως νερό, θέρμανση και ηλεκτρισμό. Στην πραγματικότητα, αυτές οι ανέσεις απαιτούν τεράστιο όγκο υποδομής για να λειτουργούν αποτελεσματικά και αξιόπιστα. Πολλές χώρες απλά δεν έχουν πρόσβαση στα κεφάλαια, την τεχνογνωσία ή την πολιτική σταθερότητα που απαιτούνται για την ανάπτυξη αυτής της υποδομής, στερώντας από τους πολίτες τους την παροχή αυτών των εξαιρετικά χρήσιμων πόρων. Για παράδειγμα, εκατοντάδες εκατομμύρια Αφρικανές γυναίκες δεν έχουν αξιόπιστη πρόσβαση στο ηλεκτρικό ρεύμα. Βασίζονται σε διάφορες πηγές τοπικής ενέργειας για να λειτουργήσουν στην καθημερινή τους ζωή. Τα φώτα είναι δύσκολο να τα βρεις, βασιζόμενοι σε φακούς που λειτουργούν με μπαταρία όταν δύει ο ήλιος. Οι ηλεκτρικές σόμπες και οι φούρνοι δεν υπάρχουν, αντίθετα αυτές οι γυναίκες μαζεύουν καύσιμα και τα καίνε στα σπίτια τους, δημιουργώντας επιβλαβείς αναθυμιάσεις και ατμούς.




Αυτή είναι η ενεργειακή φτώχεια και επηρεάζει πολλούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Ο κύκλος είναι δύσκολο να ξεφύγει χωρίς εξωτερική βοήθεια. Άτομα χωρίς αξιόπιστη πηγή ενέργειας ξοδεύουν μεγάλο μέρος του χρόνου στις μέρες τους απλώς συγκεντρώνοντας πόρους για να επιβιώσουν, όπως η συλλογή καυσόξυλων ή καθαρού νερού. Ως αποτέλεσμα, δεν μπορούν να κερδίσουν αρκετά χρήματα για να εξασφαλίσουν μια πιο σταθερή κατάσταση διαβίωσης και απλώς αναγκάζονται να συνεχίσουν να λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο. Φανταστείτε πόσο πιο δύσκολο θα ήταν να ζείτε στο σπίτι σας χωρίς εύκολη πρόσβαση σε νερό ή ρεύμα! Τίποτα δεν θα γινόταν ποτέ!


1 στους 10 ανθρώπους δεν έχει ρεύμα

Με την τρέχουσα ταχύτητα ανάπτυξης, 670 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα είναι χωρίς αξιόπιστη πηγή ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2030, ζώντας σε παρόμοια κατάσταση με αυτή που περιγράφηκε παραπάνω. Αυτό προκαλεί μια σειρά υγειονομικών, κοινωνικών και οικονομικών ζητημάτων σε όλο τον κόσμο και χρειάζεται απεγνωσμένα λύση. Για παράδειγμα, 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να χρησιμοποιούν στερεά καύσιμα, που καίγονται στα σπίτια τους για να μαγειρέψουν και να θερμάνουν τα σπίτια τους, όπως κηροζίνη, ζωικά απόβλητα και ξύλα. Οι αναθυμιάσεις και τα τοξικά αέρια που απελευθερώνονται από αυτή τη διαδικασία έχουν ως αποτέλεσμα περίπου 3,8 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους ετησίως.



Πολιτικές για την ενθάρρυνση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας


Αυτή η ατυχής κατάσταση δεν επηρεάζει μόνο εκείνους των λιγότερο ανεπτυγμένων χωρών. Λόγω παραβλέψεων στα συστήματα, ορισμένοι άνθρωποι σε πλουσιότερες χώρες μπορεί να μείνουν πίσω, σε μεγάλο βαθμό λόγω δύσκολων οικονομικών καταστάσεων. Αυτήν τη στιγμή στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, μια από τις πιο εύπορες χώρες στον κόσμο, έως και 16.000 οικογένειες δεν είναι καν συνδεδεμένες σε δίκτυο ηλεκτρικού ρεύματος λόγω της δύσκολης εξυπηρέτησης περιοχών με χαμηλά εισοδήματα. Πολλοί περισσότεροι αγωνίζονται επί του παρόντος να πληρώσουν τους συνεχώς αυξανόμενους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος λόγω της τρέχουσας ενεργειακής κρίσης, αναγκάζοντας πολλούς να επιλέξουν μεταξύ της θέρμανσης των σπιτιών τους και του φαγητού.

(https://www.powermag.com/did-you-know-there-are-60000-u-s-citizens-who-lack-access-to-electricity/)



Υποστηρίζετε τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας;

  • Ναί

  • Οχι


Σε μερική απάντηση σε αυτό, ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, προσπάθησε να ενισχύσει τον τομέα παραγωγής ηλιακής ενέργειας. Αυτό επιχειρήθηκε με την επίκληση του νόμου για την παραγωγή αμυντικών προϊόντων που χαλαρώνει τους περιορισμούς στην εισαγωγή εξαρτημάτων που χρησιμοποιούνται στη δημιουργία ηλιακών συλλεκτών, καθώς και εξαρτημάτων για ενεργειακά αποδοτικές αντλίες θερμότητας και παρόμοιες συσκευές. Αυτό αναμένεται να αυξήσει την ανάπτυξη και τις επενδύσεις στους ηλιακούς συλλέκτες και γενικά στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αυξάνοντας την ποσότητα καθαρού, φθηνού ηλεκτρισμού που διατίθεται στους κατοίκους της χώρας.

(https://apnews.com/article/biden-technology-environment-global-trade-ca939bfc5a428c6692beb3e7b4bf715b)


Άλλες πολιτικές για την ενθάρρυνση της υιοθέτησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις οικονομίες των χωρών παγκοσμίως, αν όχι άμεσα, έχουν εφαρμοστεί αποθαρρύνοντας τη χρήση πηγών ενέργειας από ορυκτά καύσιμα. Τα οχήματα που κινούνται με ορυκτά καύσιμα συμβάλλουν στην πλειονότητα των εκπομπών CO2 της βιομηχανίας μεταφορών. Τα καύσιμα όπως το ντίζελ απελευθερώνουν επίσης μια σειρά από άλλα επιβλαβή αέρια και σωματίδια που οδηγούν σε περιβαλλοντική υποβάθμιση και ατμοσφαιρική ρύπανση. Πολλές χώρες έχουν κάνει το βήμα να απαγορεύσουν την παραγωγή πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων έως το 2035, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, ένα εξαιρετικό βήμα για τη μείωση των εκπομπών από τις μεταφορές!

(https://www.vehicle-certification-agency.gov.uk/fuel-consumption-co2/fuel-consumption-guide/cars-and-emissions/)


Ασφαλής πηγή ενέργειας


Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχουν θεωρηθεί ότι είναι μια καλή θεραπεία σε πολλά από τα τρέχοντα ενεργειακά προβλήματα του κόσμου. Πολλές χώρες έχουν εφαρμόσει παρόμοιες πολιτικές με επίκεντρο τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για να επιταχύνουν την επιδίωξή τους για καθαρές μηδενικές εκπομπές. Οι χώρες ωθήθηκαν ιδιαίτερα πρόσφατα από τα τεράστια κύματα σοκ στον ενεργειακό τομέα που προκλήθηκαν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τις επακόλουθες κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο, καθώς και από άλλους παράγοντες όπως οι επιπτώσεις του COVID-19, για να αναπτύξουν μια εθνικά ασφαλή πηγή ενέργεια που δεν βασίζεται σε ξένες δυνάμεις.


Συστήματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ενσωματωμένα σε μικροδίκτυα εφαρμόζονται επί του παρόντος για να βοηθήσουν στην επίλυση της ανεπάρκειας ηλεκτρικής ενέργειας πολλών αφρικανικών χωρών μέσω μη κερδοσκοπικών οργανισμών. Φιλανθρωπικές οργανώσεις όπως το «The Borgen Project» ενσωματώνουν μικροδίκτυα σε αγροτικές αφρικανικές κοινότητες από το 2011, βοηθώντας στην τροφοδοσία σχολείων, νοσοκομείων και χωριών. Αυτά τα μικροδίκτυα παράγουν ενέργεια με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συνηθέστερα ηλιακή ενέργεια λόγω της αφθονίας του ήλιου στις αφρικανικές καιρικές συνθήκες. Στη συνέχεια, η ισχύς διαχειρίζεται αυτόνομα και αποθηκεύεται σε τράπεζα μπαταριών. Η ηλεκτρική ενέργεια μπορεί στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί από τη γύρω κοινότητα για να προσφέρει πολύ βελτιωμένη ποιότητα ζωής στους κατοίκους.

(https://borgenproject.org/microgrid-technology-in-african-countries/)

bottom of page