top of page

Πώς επηρεάζονται τα πουλιά από τις ανεμογεννήτριες;

Όταν εξετάζουμε το θέμα της βιωσιμότητας και τη δημιουργία ενός πιο βιώσιμου μέλλοντος, το επίκεντρο είναι πολύ συχνά άμεσα συνδεδεμένο με τις εκπομπές και το πώς μπορούν να μειωθούν. Συχνά αυτό σημαίνει ότι το μόνο πράγμα στο οποίο εστιάζει μια εταιρεία ή χώρα είναι η μείωση της ποσότητας διοξειδίου του άνθρακα ή παρόμοιων εκπομπών θέρμανσης, αφήνοντας πίσω άλλους στόχους βιωσιμότητας. Αν και αυτή η πρακτική είναι ευεργετική για την επιβράδυνση και τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής, η βιώσιμη ανάπτυξη δεν μπορεί και δεν πρέπει να επικεντρωθεί μόνο στη μείωση των εκπομπών για να παράγει τα καλύτερα αποτελέσματα. Υπάρχουν πολλοί άλλοι παράγοντες που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά την ανάπτυξη βιώσιμων πρακτικών, όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα, η βιωσιμότητα των πόλεων ή η οικολογική υγεία. Παράγοντες όπως αυτοί βοηθούν όχι μόνο να σωθεί ο κόσμος από καταστροφές που σχετίζονται με το κλίμα, αλλά να δημιουργηθεί ένας πιο δυνατός, δικαιότερος και πιο ανθεκτικός κόσμος για να ζεις στο μέλλον.


Οι οικολογικές εκτιμήσεις, δηλαδή η διασφάλιση της διάδοσης των φυτών και των ζώων και της βιοποικιλότητας για τη δημιουργία ενός υγιούς περιβάλλοντος, είναι πολύ σημαντικές για την ανάπτυξη ενός βιώσιμου πλανήτη. Η διασφάλιση της βιοποικιλότητας σε χώρες σε όλο τον κόσμο δημιουργεί ανθεκτικά οικοσυστήματα σε απειλές όπως οι ασθένειες και διατηρεί την ομορφιά του πλανήτη. Η διασφάλιση ότι τα άγρια ​​ζώα έχουν χώρο να ζήσουν και να ευδοκιμήσουν είναι το κλειδί για αυτό. Δυστυχώς, η συνεχής ανάπτυξη των ανθρώπινων οικισμών, των πόλεων και των πληθυσμών οδήγησε τα ζώα να σπρώχνονται σε όλο και μικρότερες άγριες περιοχές ή να αναγκάζονται να προσαρμοστούν σε όλο και πιο εχθρικά αστικά περιβάλλοντα.


Η διατήρηση ασφαλών χώρων για τη ζωή των άγριων ζώων είναι ένας σημαντικός στόχος για το TESUP. Δυστυχώς, οι ανεμογεννήτριες που παρέχονται από το TESUP θα μπορούσαν να αποτελέσουν απειλή για τα πουλιά που ζουν μέσα και γύρω από κατοικημένες περιοχές στις οποίες συνήθως αναπτύσσονται οι ανεμογεννήτριες TESUP. Τα πουλιά αποτελούν σημαντικό μέρος πολλών οικοσυστημάτων και παίζουν πολλούς σημαντικούς ρόλους. Τα μικρότερα πουλιά, όπως τα γαλαζοπράσινα, τα γαλαζοπράσινα και οι τσούχτρες, γνωστά και ως Εντομοφάγα πουλιά, είναι το κλειδί για τον έλεγχο των πληθυσμών των εντόμων, μειώνοντας δραστικά την πιθανότητα λοιμώξεων των εντόμων και προστατεύοντας την ανθρώπινη παραγωγή τροφής καταναλώνοντας 400 έως 500 τόνους εντόμων ετησίως.


Αυτά τα μικρά πουλιά αλληλεπιδρούν επίσης έντονα με τα φυτά, ενεργώντας ως επικονιαστές για ορισμένα φυτά με έντονα χρωματιστά άνθη και ως διασκορπιστές σπόρων, τρώγοντας σπόρους και απλώνοντάς τους μακριά από το φυτό. Τα μεγαλύτερα πουλιά, όπως τα κοράκια ή ακόμα και οι γύπες, λειτουργούν ως οδοκαθαριστές, απομακρύνοντας τα νεκρά ζώα και αποτρέποντας την εξάπλωση ασθενειών. Ακόμη μεγαλύτερα πτηνά όπως κουκουβάγιες, αετοί, γεράκια ή άλλα αρπακτικά πουλιά ελέγχουν τους πληθυσμούς των τρωκτικών, εμποδίζοντάς τους να διαδώσουν ασθένειες. Με όλα αυτά τα οφέλη και περισσότερα που μπορούν να προσφέρουν τα πουλιά στα οικοσυστήματα καθώς και στους ανθρώπινους πληθυσμούς, είναι λογικό να προστατεύσουμε αυτούς τους πληθυσμούς πτηνών όσο το δυνατόν περισσότερο.


Δυστυχώς, οι στρόβιλοι TESUP συνήθως κάθονται ακριβώς στη διαδρομή πτήσης των πτηνών, καθώς αυτό είναι το βέλτιστο ύψος για την αξιοποίηση της αιολικής ενέργειας. Αν και ασυνήθιστο, τα Birds μπορεί να δυσκολεύονται να δουν τις λεπίδες που κινούνται γρήγορα και να συγκρουστούν με αυτές, τραυματίζοντας το πουλί. Τα πουλιά που τραυματίζονται από ανεμογεννήτριες επηρεάζουν δυσανάλογα τους πληθυσμούς ορισμένων ειδών πτηνών. Για παράδειγμα, μελέτες στις ΗΠΑ και την Ευρώπη έχουν επισημάνει μια σειρά περιπτώσεων κατά τις οποίες οι Μεγάλοι Αετοί, οι Κόνδορες της Καλιφόρνια και οι Marbled Murrelets έχουν πετάξει σε ανεμογεννήτριες και έχουν τραυματιστεί. Αυτό είναι ιδιαίτερα επιζήμιο, καθώς αυτά τα είδη κινδυνεύουν με ιδιαίτερα αργούς ρυθμούς αναπαραγωγής μόνο ενός νεοσσού ετησίως, που δυνητικά απειλεί να φέρει αυτά τα είδη πιο κοντά στην εξαφάνιση.

https://abcbirds.org/blog21/wind-turbines-are-threat-to-birds/


Το θέμα των ανεμογεννητριών που τραυματίζουν πτηνά είναι πιο έντονο σε μεγαλύτερες εγκαταστάσεις ανεμογεννητριών όπως τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, ωστόσο η TESUP θα ήθελε να βοηθήσει με όποιον τρόπο μπορεί! Προς το παρόν, τα πτερύγια στροβίλου TESUP είναι αποχρώσεις ενός μπλοκ είτε λευκού για στρόβιλους κάθετου άξονα είτε μαύρου για τουρμπίνες οριζόντιου άξονα. Το TESUP προσπαθεί να το αλλάξει αυτό προσθέτοντας μια πινελιά χρώματος στα πτερύγια της ανεμογεννήτριας για να τα κάνει πιο ορατά στα πουλιά. Η όραση ενός πουλιού είναι μια από τις πιο δυνατές και οξείες αισθήσεις του, ωστόσο παίρνει μερικά χρώματα καλύτερα από άλλα.


Τα πουλιά έχουν την ικανότητα να βλέπουν φως μέσα στο υπεριώδες φάσμα του φωτός, κάτι που δεν είναι δυνατό με τα ανθρώπινα μάτια. Είναι επίσης εξοπλισμένα με ειδικούς «κώνους», ένα κύτταρο που αισθάνεται τα κύματα φωτός στα μάτια όλων των ζώων. Αυτοί οι κώνοι περιέχουν μια επιπλέον σταγόνα λαδιού σε σύγκριση με τα ανθρώπινα μάτια, η οποία φιλτράρει ορισμένα χρώματα, επιτρέποντάς τους να βλέπουν υψηλή αντίθεση μεταξύ των χρωμάτων. Για το λόγο αυτό, η TESUP δοκιμάζει την προσθήκη φωτεινών μωβ ακίδων έμφασης στα άκρα των πτερυγίων της ανεμογεννήτριας. Ένα παράδειγμα αυτού μπορεί να φανεί παρακάτω εφαρμοσμένο στις άκρες των πτερυγίων των στροβίλων Magnum 5 και Master X.

https://www.thespruce.com/how-birds-see-color-386467

https://digitalcommons.unl.edu/cgi/viewcontent.cgi?article=2908&context=icwdm_usdanwrc



Εξετάζοντας ειδικότερα τον στρόβιλο Master X, η σχετικά μικρή ακτίνα των πτερυγίων της ανεμογεννήτριας που χρησιμοποιούνται μειώνει την περιοχή στην οποία ένα διερχόμενο πουλί θα μπορούσε να πετάξει, μειώνοντας τον κίνδυνο για τους τοπικούς πληθυσμούς πτηνών. Το σώμα της ανεμογεννήτριας είναι βαμμένο λευκό που είναι επίσης ευεργετικό για την ασφάλεια των πτηνών. Το λευκό γίνεται αντιληπτό ως χρώμα κινδύνου, συναγερμού και επιθετικότητας για τα πουλιά. Αυτό συμβαίνει επειδή το χρώμα εμφανίζεται στη φύση ως μέρος του φτερώματος πολλών πουλιών για να προειδοποιήσει άλλα πουλιά μακριά, με τα λευκά φτερά να εμφανίζονται συνήθως ως μέρος μιας απειλητικής ή επιθετικής εμφάνισης.


Αλλά μην ανησυχείτε! Η προσθήκη λίγου λευκού με τη μορφή εγκατάστασης ανεμογεννήτριας δεν θα απομακρύνει όλα τα πουλιά από τον κήπο σας, μόνο μακριά από την ίδια την τουρμπίνα. Για να ενθαρρύνετε τα πουλιά να χρησιμοποιούν τον κήπο σας και να ενθαρρύνετε ένα υγιές οικοσύστημα στο τοπικό σας περιβάλλον, μπορείτε να εισαγάγετε πολύχρωμα είδη φυτών στον κήπο σας για να παρέχουν τροφή και καταφύγιο στα τοπικά πουλιά, να τοποθετήσετε ένα κουτί για πουλιά για να δημιουργήσετε ένα καταφύγιο για τα πουλιά ή να εγκαταστήσετε ένα πουλί τροφοδότη, κατά προτίμηση βαμμένο με έντονα χρώματα για να προσελκύει τα πουλιά!

https://www.thespruce.com/colors-that-attract-birds-386400



Το TESUP τονίζει πραγματικά τη σημασία μιας πλήρως βιώσιμης ανάπτυξης του κόσμου και λαμβάνει υπόψη πολλούς παράγοντες βιωσιμότητας, όχι μόνο τις μειώσεις εκπομπών που παρέχει το TESUP η παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας. Η TESUP ανυπομονεί να εφαρμόσει αυτό το βήμα βαφής των τουρμπίνων της για να έχει θετικό αντίκτυπο!

bottom of page