top of page

Τι θα κάνατε αν έπρεπε να φύγετε από το σπίτι σας;

Δυστυχώς, οι άνθρωποι των Φίτζι γνωρίζουν την απάντηση...

Σχεδόν όλοι γνωρίζουν τα Φίτζι, με όμορφες παραλίες και τουριστικά αξιοθέατα. Λευκές, μεγάλες παραλίες, τιρκουάζ νερά, φοίνικες…

Τα Φίτζι είναι μια χώρα και αρχιπέλαγος στον Νότιο Ειρηνικό Ωκεανό. Περιβάλλει τη Θάλασσα Κόρο περίπου 1.300 μίλια (2.100 χλμ.) βόρεια του Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας. Το αρχιπέλαγος αποτελείται από περίπου 300 νησιά και 540 νησίδες διάσπαρτα σε περίπου 1.000.000 τετραγωνικά μίλια. Περίπου 100 από τα 300 νησιά κατοικούνται.

https://www.britannica.com/place/Fiji-republic-Pacific-Ocean


Πρόσφατα, εκτός από παράδεισος, τα Φίτζι είναι γνωστά για κάτι άλλο, την απειλή της ανόδου των θαλάσσιων υδάτων.

Καθώς είναι αρχιπέλαγος, κάθε χρόνο τα Φίτζι αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να βυθιστεί.Η πραγματικότητα χτυπά σκληρά, η θερμοκρασία της Γης αυξάνεται, αλλά οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής γίνονται αισθητές περισσότερο σε ορισμένα μέρη του κόσμου. Αν και τα Φίτζι παράγουν λιγότερο από το 1% των εκπομπών άνθρακα του πλανήτη, οι πιο ισχυρές επιπτώσεις είναι σε αυτήν τη χώρα. Για παράδειγμα, ενώ η Αυστραλία εκπέμπει 15 μετρικούς τόνους CO2 κατά κεφαλήν, μια από τις μεγαλύτερες κατά κεφαλήν εκπομπές στον κόσμο, τα Φίτζι εκπέμπουν μόνο 1,95 τόνους κατά κεφαλήν.


Ωστόσο, τα Φίτζι δεν είναι η μόνη πόλη που βυθίζεται, οι άλλες είναι η Τζακάρτα, το Άμστερνταμ, το Λάγος, η Βενετία, η Αλεξάνδρεια, το Κιριμπάτι, η πόλη Χο Τσι Μινχ, η Μπανγκόκ, η Γαλλική Πολυνησία, το Τσάρλεστον, το Μαϊάμι, η Νέα Ορλεάνη, τα Νησιά Σολομώντος, η Ντάκα, οι Μαλδίβες, το Χιούστον, Τουβαλού και Ρότερνταμ. Καθώς οι εκπομπές άνθρακα και η κλιματική αλλαγή αυξάνονται, ο αριθμός αυτών των πόλεων θα αυξηθεί επίσης.


Ο λόγος για την άνοδο της στάθμης της θάλασσας

Η απάντηση δεν είναι δύσκολη. Το αντιμετωπίζουμε εδώ και χρόνια.

Η αλλαγή της στάθμης της θάλασσας καθοδηγείται από μια ποικιλία μηχανισμών που λειτουργούν σε διαφορετικές χωρικές και χρονικές κλίμακες. Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας οφείλεται στη θερμική διαστολή του ωκεανού καθώς θερμαίνεται και στην αυξημένη μάζα νερού στον ωκεανό λόγω της τήξης των πάγων από τους ορεινούς παγετώνες και τα στρώματα πάγου της Ανταρκτικής και της Γροιλανδίας.


Καθώς οι ανθρώπινες δραστηριότητες συνεχίζουν να θέτουν σε κίνδυνο το περιβάλλον, τα νησιά είναι όλο και πιο ευάλωτα στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Η καύση ορυκτών καυσίμων εκπέμπει διοξείδιο του άνθρακα, ένα αέριο του θερμοκηπίου που παγιδεύει τη θερμότητα στην ατμόσφαιρα. Καθώς οι παγκόσμιες επιφανειακές θερμοκρασίες αυξάνονται, οι παγετώνες και τα στρώματα πάγου του πλανήτη λιώνουν, αυξάνοντας τη στάθμη της θάλασσας.

Το μέγεθος της ανόδου θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τον ρυθμό των μελλοντικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και τη μελλοντική υπερθέρμανση του πλανήτη, και η ταχύτητα μπορεί να εξαρτάται όλο και περισσότερο από τον ρυθμό τήξης των παγετώνων και των φύλλων πάγου.


Το 2013, τα Ηνωμένα Έθνη δημοσίευσαν μια σαρωτική έκθεση που προβλέπει ότι χωρίς σημαντικές μειώσεις στις εκπομπές, η στάθμη της θάλασσας θα μπορούσε να ανέβει μεταξύ 1,5 ποδιών και 3 ποδιών έως το 2100. Και σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Αεροναυτικής και Διαστήματος, μεταξύ 1900 και 2018, ο παγκόσμιος μέσος όρος της θάλασσας το επίπεδο αυξήθηκε κατά 16-21 cm.


Η NASA ξεκίνησε τη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή AR6 Εργαλείο προβολής της στάθμης της θάλασσας που χαρτογραφεί τις προβλέψεις της μελλοντικής ανόδου της στάθμης της θάλασσας παγκοσμίως από το 2020 έως το 2150 ανάλογα με τα μελλοντικά σενάρια εκπομπών.

https://sealevel.nasa.gov/data_tools/17


Δεν ήταν απότομο και ξαφνικό, με χρόνια η στάθμη της θάλασσας έχει ανέβει και οι περισσότεροι άνθρωποι δεν ήθελαν να το δουν.


Ας ρίξουμε μια ματιά σε περαιτέρω σενάρια. Τι συμβαίνει όταν ανεβαίνει η στάθμη της θάλασσας;

Τα στρώματα πάγου λι