top of page

Το τηλεσκόπιο James Webb και η υπέρυθρη τεχνολογία στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb (JWST) εκτοξεύτηκε πρόσφατα με την κορύφωση πολλών ετών ανάπτυξης και επανασχεδιασμού που ξεκινούν το 1996. Αυτό το τηλεσκόπιο είναι ο διάδοχος του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble με μεγάλη επιρροή, το οποίο βρίσκεται σε λειτουργία από την εκτόξευσή του το 1990.


Το νέο JWST έχει πολύ περισσότερες δυνατότητες από το τηλεσκόπιο Hubble και βασίζεται κυρίως στην προηγμένη τεχνολογία ανίχνευσης υπέρυθρων για τη συλλογή δεδομένων από τις απομακρυσμένες γωνιές του σύμπαντος!


Αν και το διαστημικό τηλεσκόπιο έχει μικρή επιρροή στην τεχνολογία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας εδώ στη Γη, παρόμοιοι αισθητήρες που χρησιμοποιούνται σε δορυφόρους σε τροχιά της γης μπορούν να βοηθήσουν πολύ στην πρόβλεψη των καιρικών ρυθμών και οι ταχύτητες του ανέμου βοηθούν πολύ τους τομείς παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.


Κανονικά, οι Μετεωρολόγοι (επαγγελματίες που προβλέπουν τον καιρό) θα έχουν πρόσβαση σε ορατές εικόνες της Γης, πλήρεις με νεφοκάλυψη κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την πρόβλεψη των καιρικών μοτίβων.


Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της νύχτας η Γη και τα καιρικά της πρότυπα δεν είναι πλέον ορατή, αφήνοντας τους Μετεωρολόγους στο σκοτάδι (κυριολεκτικά!). Εδώ μπαίνουν οι υπέρυθροι (IR) δορυφόροι! Είναι εξαιρετικά στην ανίχνευση πραγμάτων στο σκοτάδι καθώς βασίζονται σε θερμικές εκπομπές αντικειμένων.


Αυτό σημαίνει επίσης ότι οι εικόνες υπερύθρων μπορούν να διαφοροποιήσουν τις ζεστές και ψυχρές περιοχές και τα σύννεφα, ένα πολύ χρήσιμο χαρακτηριστικό για την πρόβλεψη του καιρού!


Οι ακριβέστερες προβλέψεις καιρού είναι εξαιρετικές για την πρόβλεψη της απόδοσης των ανεμογεννητριών και επομένως της ισχύος που αναμένεται να παράγουν. Πολύ χρήσιμο για να βοηθήσει τις χώρες να εξισορροπήσουν σωστά τα τροφοδοτικά τους!



bottom of page